Children are continuously discovering new things as they grow. While exploring, they may meet certain scenarios where you need to get involved and help them. Such situations often bring out a lot of parenting challenges that surely needs attention. In this article, we’ll discuss the most common parenting issues and how you can resolve them.

1. Addiction to smart gadgets


Everything revolves around digital devices, but our children see gadgets differently. They will simply play smartphones and game consoles and stay hooked for long hours. When taking the gadgets away or refusing to give them, your child might start crying, get angry or shout.  

Solution:

Introduce your kids to other activities that can provide the same excitement and fun that smart gadgets do. Let them experience outdoor activities and board games and it will be more exciting if you can join as well.

2. Telling white lies


Children once in their life tell you to lie. Don’t call him out when you realize your child lied to you.

Solution:

Don’t scold or beat your child when he says a lie. Explain to a kid that lying is wrong. And that it’s important to always tell the truth.

3. Not obeying


There are days when your child refuses everything you ask them to do. Parents often interpret this as an act of rudeness, but your child is just trying to show his importance and attitude.

Solution:

Talk to your child and explain that you’re asking him is important. Listen to his part of why he isn’t obeying you. Being calm and compose will help them reconsider what they’ve told you.

4. Lack of self-esteem

Some children are afraid of making friends. They wanted to be alone rather than in a clique. They may lack social skills and feel that they are left out.

Solution:

Talking to your child about making friends is the best thing to handle the situation. You must observe his personality. Never force him to play or speak with someone. Sometimes, two quiet kids end up the best of friends.

5. Poor eating habits

Children would rather love eating junk foods such as pizzas, ice creams, burgers, chocolates than healthy fruits and veggies. They don’t enjoy proper meals. The only thing that you can have them eat good food is by forcing them to but usually, this never works out.

Solution:

Talk to your child one on one about the results of eating junk foods. Forcing your child will just result not to them not eating it anymore. Involve your child in your kitchen activities and show him how delicious and nutritious your food is.

6. Constant crying and whining

Almost all children cry and whine to their parents. They will immediately whine and complain at even the smallest things. While playing with other kids or even at home with siblings might cause him to suddenly shout or complain.

Solution:

The real reason why kids whine and complain is that they want to know if their parent is paying attention to them or not. Talk to them right after they shout or whine and offer a resolution quickly. Teach him the proper way to communicate instead of shouting all the time. Educate your child about how he can solve his problem without whining.

7. Hate to study

Some children like to procrastinate while others hate studying. This is a real struggle for every parent. They often scold or force their children to concentrate and finish their homework.

Solution:

Talk to your child about his favorite subject in school and have a sense of interest and curiosity in the subject. If he is unfocused or poor in a subject, speak to him about how the experience can be used with actual examples.

8. Fight between siblings

Sometimes the fight and competition between siblings are taken for granted by parents. When this rivalry goes out of hand, they could lead to hatred and anger for each other. Also, endless fighting can cause lots of trouble and destroy the mood inside the house.

Solution:

Get involved in the earlier times to solve the situation peacefully. Talk to your child about what they could do as well. The first step a parent should do is to calm both siblings and not point fingers and blame someone. Set a guideline where any disagreement would stop as a punishment for both siblings equally.

9. Violent and angry child

When a child is neglected by a parent, he could become an infuriated child who shouts and breaks things and always causing stress and trouble. This can get worse if the parents of other kids or your neighbor starts to complain about your child’s attitude. This could sometimes exhibit a bullying behavior with him hitting kids in the neighborhood or at school or making aggressive behavior such as breaking public property.

Solution:

It’s very uncommon that your kid doesn’t have any reason for their violent behavior. Talk to your child to know if there are any problems in the house that cause him to become aggressive and act is such a rabid manner. If the problem is serious and has been ongoing for a long time, it’s best to get your child an anger management therapist for professional care.

10. Persistent tantrums

When your kid throws a tantrum, he will start crying without any reason. He won’t calm down or listen to you. He just wanted to make chaos.

Solution:

This is the situation wherein the patience and cool of a parent are tested. Tell your kid that once he stops crying, you’re ready to listen to him. Continue with your activities. Your kid will stop crying and talk about what he wants if he sees his tantrum is not effective.

Bottom line

Raising a child is certainly a daunting task. The different parent and child relationship issues one meets during this journey can be challenging. Learning that kids are also trying their best to live with, is the core to being compassionate, loving and calm in helping resolve their problems.

Read also:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here